De geschiedenis van diamanten sieraden

Geschiedenis

We weten allemaal dat diamanten hier al langer zijn dan wij, maar wanneer werden ze voor het eerst ontdekt? Wat nog belangrijker is, wanneer werden ze voor het eerst gebruikt voor sieraden? Door een korte blik te werpen op de geschiedenis van diamanten, kunnen we iets meer leren over hoe diamanten sieraden zijn ontstaan.

India – Waar het allemaal begon

Diamanten bevinden zich over de hele wereld, maar voor onze intenties en doeleinden begint ons verhaal in India. Dit komt omdat men denkt dat de eerste diamant uit dit specifieke land afkomstig is. Destijds werden ze niet gewaardeerd om hun schoonheid of duurzaamheid, maar om hun vermogen om licht te breken. Dit maakte ze ideaal voor talismannen en decoraties. Naarmate de tijd veranderde, werden diamanten gezocht voor verschillende doeleinden. Tijdens de donkere middeleeuwen geloofden mensen dat diamanten medicinale waarde hadden. De diamant evolueerde later van een medicinaal object naar een waardevol item in de middeleeuwen.


Diamanten komen naar Europa

Diamanten bestonden al meer dan 1000 jaar alleen in India. In 327 voor Christus bracht Alexander de Grote, de koning van Macedonië, de eerste diamanten uit India naar Europa. Het was echter pas eeuwen later dat diamanten in sieraden stukken begonnen te worden verwerkt. Dit gebeurde voor het eerst in 1074 toen de kroon van een Hongaarse koningin werd versierd met de edelstenen. Nog eens driehonderd jaar zou moeten verstrijken voordat de Point Cut werd uitgevonden, waardoor diamanten effectief kunnen worden gesneden volgens zijn natuurlijke vorm terwijl het verspilling wordt verminderd. Tot die tijd werden alleen goed gevormde diamanten gebruikt. Alle anderen werden weggegooid omdat niemand wist hoe ze goed te snijden.

De evolutie van de diamant in de juwelenwereld

Nadat de techniek voor het op de juiste manier snijden van een diamant was ontwikkeld, begon de plaats van de diamant in de wereld van sieraden snel te evolueren. In 1477 werd voor het eerst een diamanten ring als verlovingsring gegeven. Maria van Bourgondië ontving het diamanten stuk van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, waarmee de traditie begon van een man die een huwelijk met een diamanten ring voorstelde. Het jaar 1520 zag de oprichting van de Rose Cut, gevolgd door de Peruzzi Cut in 1681 en vele anderen daarna.

Hoewel India honderden jaren de enige bron van diamanten was en nog steeds de originele bron van zeer grote diamanten is die tegenwoordig bijna niet te vinden zijn, zijn er sindsdien vele andere bronnen ontdekt, waaronder Zuid-Afrika en Australië. Diamanten worden tegenwoordig vooral gewaardeerd om hun schoonheid en prestige, daarom worden ze ook gebruikt voor sieraden, maar de andere doelen die ze in de loop van de geschiedenis hadden, blijven op de een of andere manier aan hen kleven. Diamanten vertegenwoordigen voor altijd, en hoewel ze niet langer worden gezien als het vermogen om te beschermen of te genezen, brengt hun stevigheid een boodschap van loyaliteit over aan hun ontvangers, net zoals het bijdraagt ​​aan het zijn van een ideale steen voor sieraden

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *